StikkelsbærRibes uva-crispa
Beskrivelse Mine stikkelsbær er av sorten
Hinnonmäen Rød (Anneli) og er podet. Jeg vil anta at sorten
bestemmer mye for resultatet av drammen, men jeg har ikke prøvd andre
sorter til sammenligning, og jeg finner ingen beskrivelser av
stikkelsbærdram andre steder.
Etter et halvt års lagring er det min bestemte oppfatning at
stikkelsbærdrammen er den beste av drammene man får fra
hagebær. Den minner litt om rips-, blåbær- eller
solbærdram med en gang, men etter en tids lagring trer den litt spesielle
stikkelsbærsmaken mer fram som en fin kryddersmak. En dram jeg
anbefaler.
Metode Jeg pleier å skjære opp de modne
stikkelsbæra før jeg dekker dem helt med sprit. Dette er vannrike
bær, så bruk gjerne 45-60 % alkoholgehalt.
Trekketid Jeg har brukt to ukers trekketid, men de kan
sikkert trekke lenger, slik de fleste bærdrammer kan.
Tynning Jeg har landet på at 1:7 er bra for min
gane, men vil nok anbefale å begynne med litt mindre tynning og tynnet
den opp mot hva som passer, kanskje 1:4 er et greit sted å begynne.
Lagring Jeg synes bær-drammene smaker vel mye
frukt og litt for syrlig med en gang de er silt. Når det gjelder
stikkelsbær mener jeg at et halvt års lagring er speiselt viktig,
for da kommer en distinkt herlig kryddersmak fram forbi alt det syrlige som
tidligere var der.
Lenker:
Redigert 29.12.06
|