Stikkelsbær

Ribes uva-crispa

bilde av stikkelsbærBeskrivelse
Mine stikkelsbær er av sorten Hinnonmäen Rød (Anneli) og er podet. Jeg vil anta at sorten bestemmer mye for resultatet av drammen, men jeg har ikke prøvd andre sorter til sammenligning, og jeg finner ingen beskrivelser av stikkelsbærdram andre steder.

Etter et halvt års lagring er det min bestemte oppfatning at stikkelsbærdrammen er den beste av drammene man får fra hagebær. Den minner litt om rips-, blåbær- eller solbærdram med en gang, men etter en tids lagring trer den litt spesielle stikkelsbærsmaken mer fram som en fin kryddersmak. En dram jeg anbefaler.

Metode
Jeg pleier å skjære opp de modne stikkelsbæra før jeg dekker dem helt med sprit. Dette er vannrike bær, så bruk gjerne 45-60 % alkoholgehalt.

Trekketid
Jeg har brukt to ukers trekketid, men de kan sikkert trekke lenger, slik de fleste bærdrammer kan.

Tynning
Jeg har landet på at 1:7 er bra for min gane, men vil nok anbefale å begynne med litt mindre tynning og tynnet den opp mot hva som passer, kanskje 1:4 er et greit sted å begynne.

Lagring
Jeg synes bær-drammene smaker vel mye frukt og litt for syrlig med en gang de er silt. Når det gjelder stikkelsbær mener jeg at et halvt års lagring er speiselt viktig, for da kommer en distinkt herlig kryddersmak fram forbi alt det syrlige som tidligere var der.


Lenker:

Redigert 29.12.06