Berberis

Berberis vulgaris

Beskrivelse
Berberis er vistnok ikke så vanlig på bygda i Norge fordi den er mellomvert for soppen svartrust, som skapte store skader på kornavlingene før i tiden. Berberis vulgarisBøndene sørget derfor å bli kvitt dem. Den ble til og med forbudt dyrket i 1916.

Her i Oslo ser jeg den rett som det er, enten som dyrket prydplante, eller som tilsynelatende vill i grøntområder.

Prydplantene skal tilhøre nære slektninger som ikke bærer svartrust, så jeg har plukket tilsynelatende vill berberis i ekebergskogen, uten at jeg har vært veldig nøye med artsbestemmingen. Det kan altså være tale om en forvillet prydplante. Den gir under alle omstendigheter en god dram. Den er temmelig syrlig, og kjennes derfor svært tørr, og har en ganske sterk krydret ettersmak. Den kan med sin krydrete syrlighet minne litt om rognebærdram.

Hele planten bortsett fra bærene er giftig i større mengder, men det bryr vi oss ikke om ettersom det bare er bærene vi bruker.

Metode
Plukk berberisbær som er helt modne, i september eller senere. Legg dem på glass med 40 % sprit og skru på lokket.

Trekketid
Jeg har trukket mine i en måned, men den kan sikkert også trekke lenger.

Tynning
Jeg tynnet den så lite som 1:2, og venter at lagringen skal avrunde syren og beholde kryddersmaken. Det er nok svært åpent for individuell smak her.


Lagring
Den kan drikkes nysilt, men som andre syrlige bærdrammer er at den har godt av minst et år, for å bli rundere, søtere og få mindre syresmak.

Lenker: