Blåbær

Vaccinium myrtillus

Beskrivelse
Blåbærdram er en av de som ikke smaker slik man skulle forvente. Den gir en frisk, tørr og syrlig dram, ikke så søt som man skulle tro.

Metode
Plukk blåbærene når de er modne, og legg dem til tørk en dag eller to. Legg dem så på et glass og hell over 45 - 60 % sprit, avhengig av hvor mye vann det er i bæra. Det er uansett best å bruke sterkere enn 40 % sprit fordi saften i bærene vil fortynne spriten mye.

Alternativt kan man tørke bærene i ovnen og bruke 40 % sprit. Dette gir etter min mening det beste resultatet, og går i tillegg raskere.

Trekketid
Blåbærene gir en god dram hvis de får trekke i en uke. Men Sjögren har rett når han hevder de kan trekke lenger. Jo lenger de trekker desto mer bitterstoff får du med, noe som for så vidt gjør denne dramme mer interessant. Sil fra gjennom gas. Kaffefilter bør i hvert fall unngås.

Tynning
Blåbærdram bør ikke tynnes mye. Like deler ekstrakt og ren sprit kan være et greit sted å begynne. Bruker man tørre bær må man nok tynne mer, men det er smak og behag.

Lagring
Drikk den gjerne med en gang den er frasilt, uten lagring, den lukter ikke så godt, men smaker greit. Jeg foretrekker at Blåbærdrammen får lagre noen måneder før den drikks, da blir den en riktig god dram. La den minst stå i tre måneder. Tapp om innholdet uten å få med grumset på bunnen av glasset.

Men vær varsom med lagringen. Blåbærdram er en av de som kan bli ganske blass og uinteressant etter lang tids lagring.

Lenker: