Bukkeblad

Menyanthes trifoliata

Beskrivelse
Bukkeblad er en bitter vannplante, som man gjerne finner tett i tett på grunt vann, i hvert fall på østlandet. Bukkeblad-dram er beskrevet i mange drammebøker, blant annet av Glob og må vel regnes som en av klassikerne.

Menyanthes trifoliata, fra isdam p Nesodden Man kan lage dram på både blomster og blader, men blomstringen går fort over, så det mest tilgjengelige er bladene. Etter sigende skal det være stor forskjell på smaken om man plukker bladene om våren eller høsten, men de fleste anbefaler nyutsprungne blader som plukkes så tidlig som mulig. Høstblader er bitrere enn vårblader. Dette er en bitter plante, og jeg synes helt friske vårblader er bitre nok, men jeg synes likevel at blomstene gir den beste drammen. De smaker nok litt mindre grønt og litt mer nøtte-aktig.

Metode
Dekk blader eller blomster med 40 % ren sprit i et glass og tett skikkelig. Klipp gjerne bladene i biter, så tar de mindre plass. De kan også tørkes lett et par dager før bruk.

Trekketid
2 - 4 dager.

Tynning
Prøv 1:7

Lagring
Jeg liker bitre drammer best når de har fått en del måneder i kjelleren, gjerne år. Denne skal tåle mange år uten å bli tannløs.

Lenker: