Eik

Quercus robur

Beskrivelse
Ulike varianter av eikedram blir noen steder omtalt som fattigmannskonjakk. Jeg har laget dram på nøtter og knopper, men man kan også lage dram av bark, kjerneved og gallene som larver fra gallevepsen forårsaker på bladene. Det er lenker til slike oppskrifter nederst på siden.

Alle plantedeler av eika innholder garvesyre, noen mer enn andre. Kjerneveden aller mest. Derfor kan eikeved stå i kontakt med jord i 80 år uten å råtne, og den samme garvesyren vil sammen med alkohol langsomt utvikle herlige aromaer, som i whiskey og konjakk.

Eikenøtter smaker temmelig beskt, men eikenøttdrammen er rund og mild når den blir tynnet riktig. En dram som kan anbefales.

Dram på bladknopper kan komme til å ligne på konjakk. Andre nettskribenter sier at man kan helle den på en konjakkflaske og servere den til venner. Da er det få eller ingen som tror at det er noe annet enn konjakk. Dette er en meget god dram.

MetodeQuercus robur-knopper

Nøtter:
Plukk modne eikenøtter med en gang de har falt fra trærne, skrell av skallet, del dem gjerne i biter og legg dem på et glass med 40 % sprit.

Bladknopper:
Plukk knoppene om våren, mens de ennå er helt harde før de springer ut, og legg dem på 40 % sprit.

Trekketid
Nøtter kan trekke i 3 måneder. Bladknopper trekker i 6 måneder.

Tynning

For essensen fra både nøtter og knopper kan man prøve seg fram med tynning rundt 1:7.

Lagring
Alle eikedrammer vil utvikle seg til det bedre ved lagring i omtrent uendelig tid, i hvert fall i flere år. Nøttedrammen vil likevel være drikkbar like etter fortynning. Dram på eikeknopper derimot, bør lagres i minst et halvt år, men helst et helt før den drikkes.

Lenker:

Publisert 08.01.2007