Fennikel

Foeniculum vulgare

Beskrivelse
Fennikel vokser ikke vilt i Norge, men du kan dyrke den. Du kan også kjøpe fennikelfrø fra krydderhylla i de fleste dagligvarebutikker. Det er frøene som brukes her, men jeg har også sett oppskrifter på både knollen (som fås kjøpt i grønnsakdisken), og hele den overjordiske planten.

Fennikel er også en viktig ingrediens i ulike varianter av tradisjonelt anisbrennevin, som absinthe og andre typer lakrisbrennevin fra middelhavsområdet. Det er verdt å merke seg at i profesjonell framstilling av slikt brennevin brukes vanligvis en varient som kalles søtfennikkel på norsk, Florence fennel på engelsk. (Foeniculum vulgare var. azoricum). Denne er det så godt som umulig å få tak i Norge, men den finnes i frø-butikker på nett og man kan dyrke den selv.

Foeniculum vulgareFennikel har lakrislignende smak. Essensen lukter som hostesaft og fennikel har gitt navn til den svenske betegnelsen på fusel: finkel. Det var så vanlig å bruke fennikel som krydder i dårlig brennevin, at man til slutt ga navn til urenhetene i spriten etter denne planten.

Det er en riktig god dram, men den bør lagres noen måneder for å bli litt rundere.

Metode
Bruk hele fennikelfrø eller knus dem lett i en morter, og dekk dem med sprit. Du trenger ikke mer enn halvparten så mye frø som sprit, for det blir en sterk essens. Denne kan trygt siles gjennom kaffefilter, og blir mye lettere klar da.

Trekketid
Frø: Trekketid 7-10 dager
Frisk plantedeler: 3-5 dager

Tynning
Tynning begynn gjerne med 1:7

Lagring
Blir bedre det første halvåret, derfra utvikler den seg langsommere.


Lenker: