FennikelFoeniculum vulgare
Beskrivelse Fennikel vokser ikke vilt i Norge, men du
kan dyrke den. Du kan også kjøpe fennikelfrø fra
krydderhylla i de fleste dagligvarebutikker. Det er frøene som brukes
her, men jeg har også sett oppskrifter på både knollen (som
fås kjøpt i grønnsakdisken), og hele den overjordiske
planten.
Fennikel er også en viktig ingrediens i ulike varianter av
tradisjonelt anisbrennevin, som absinthe og andre typer lakrisbrennevin fra
middelhavsområdet. Det er verdt å merke seg at i profesjonell
framstilling av slikt brennevin brukes vanligvis en varient som kalles
søtfennikkel på norsk, Florence fennel på engelsk.
(Foeniculum vulgare var. azoricum). Denne er det så godt som umulig
å få tak i Norge, men den finnes i frø-butikker på
nett og man kan dyrke den selv.
Fennikel har lakrislignende smak. Essensen lukter som hostesaft og
fennikel har gitt navn til den svenske betegnelsen på fusel: finkel. Det
var så vanlig å bruke fennikel som krydder i dårlig
brennevin, at man til slutt ga navn til urenhetene i spriten etter denne
planten.
Det er en riktig god dram, men den bør lagres noen
måneder for å bli litt rundere.
Metode Bruk hele fennikelfrø eller knus dem lett
i en morter, og dekk dem med sprit. Du trenger ikke mer enn halvparten så
mye frø som sprit, for det blir en sterk essens. Denne kan trygt siles
gjennom kaffefilter, og blir mye lettere klar da.
Trekketid Frø: Trekketid 7-10 dager Frisk
plantedeler: 3-5 dager
Tynning Tynning begynn gjerne med 1:7
Lagring Blir bedre det første halvåret,
derfra utvikler den seg langsommere.
Lenker:
|