Furu

Pinus Sylvestris

Beskrivelse
Dette har ikke vært blant mine favoritter, jeg syntes min snaps av furuskudd smakte for mye skau. Men da jeg skulle beskrive furudrammen første gang gikk jeg i kjelleren og hentet essensen som hadde fått stå i fred i tre år og blandet meg en liten klunk. Den hadde fått enda et lag med bunnfall festet til glasset, og smakte friskere en noen sinne. Dette er en helt utmerket dram.

De små gule hannblomstene henger som kuler i klaser på nye skudd om våren, og gir etter min mening gir en bedre dram enn skuddene. Litt mykere med mindre kvaesmak.

De lilla hunnblomstene skal også gi en god snaps, som har lange tradisjoner og Steingrimsen plasserer den blant de aller gjeveste drammene.

Metode
Klipp av friske skudd tidlig på våren, eller trekk av de små kulene som er hannblomster. April eller mai er nok best både for skudd og blomster. Legg dem på 40 % sprit.

Trekketid
To-tre dager kan være passende trekketid for både furuskudd og hannblomster. Hunnblomstene skal visstnok ligge noe lenger, ca. en uke.

Tynning
Essens av skudd bør tynnes middels mye. 1:12 kan være et passe sted å starte. Hannblomster er noe mildere, ca. 1:10
Steingrimsen anbefaler 1:8 for essens av hunnblomstene, men han anbefaler etter min smak, litt vel milde drammer.

Lagring
Furuskuddram bunnfeller etter noen måneder og den blir på sett og vis friskere og får mindre kvaesmak når den har fått noen måneder i kjelleren og bunnfallet blir skilt fra. Dette er en utvikling som pågår i flere år, og den blir bare bedre og bedre.

Hannblomstdrammen holder også lenge, og forbedrer seg.

Lenker og litteratur:

Fredmans ep. nr. 80
Nu började Tumlarn gå ikring,
Och Mollberg han damp af stoln;
Vår Nymph med sin arm och blixtrande ring,
Slog Tallstrunten* ut på kjoln.
Herdinnan trumf i bordet hon slog,
Och kjorteln öfver axlarna drog;
Och Mor på Torpet, utan krus,
Måst borga vårt Herrskap sitt rus.

* Furskudd-dram, se hele Bellman-teksten