GeitvedRhamnus
carthartica
Beskrivelse Geitveds latinske navn betyr
avførende busk, og det er akkurat det vi skal oppnå her. Nå
er ikke jeg så opptatt av avførende egenskaper i seg selv, men
disse egenskapene er langt hyggeligere enn alternativet.
Geitved inneholder nemlig stoffer (antron- og
antranolforbindelser) som kan gi oppkast, sterke kolikksmerter og
kvelningsfornemmelser. Først når disse bærene er
vamebehandlet eller tørket over lang tid omdannes giften til hyggeligere
stoffer som ikke er giftige, bare litt lakserende.
Man bør likevel ikke drikke geidtvedsnaps i store mengder
over lengre tid (som om det skulle være noen stor fare), da kroppen
venner seg til de avførende stoffene og blir avhengig av dem.
All denne møye med en så gjenstridig plante kommer
naturligvis av at den gir en ordentlig deilig dram.
Jeg har pleid å varmebehandle bærene til min
geitvedsnaps i ovnen, og det er ingen tvil om at selve prosessen her
tilfører en smak. Prosessen er som en slags risting, eller brenning.
Drammen blir mørk og fyldig, men taper kanskje noe av den originale
bærsmaken.
Metode Plukk bærene når de er godt modne i
september eller oktober. Tørk dem i ovnen og sørg for at de er
utsatt for 100 grader i minst én time (bruk steketermometer), eller
tørk bærene i minst ett år i romtemperatur.
Trekketid De behandlede bærene bør trekke
i 3-4 uker.
Tynning Jeg tynner den ca. 1:10
Lagring Den utvikler seg en hel del det første
året. Derfra går det langsommere.
Lenker:
Annet Jeg har ikke sett geitved omtalt som
drammekrydder noe annet sted, men Forenede DRAM Bryggere (se over) omtaler den
nære slektingen trollhegg som et godt drammekrydder. Danskene bryr seg
ikke om varme- og tørkebehanglingen på tross av at trollheggen
inneholder samme stoffer som geitved. Kan hende kommer ikke disse stoffene med
når drogen trekkes ut i sprit, men det er best å være
på den sikre siden.
|