Gulaks

Anthoxanthum odoratum

Beskrivelse
Gulaks er en ganske vanlig gressart i Norge. Jeg har aldri vært så flink til å bestemme de ulike gressartene og hadde lenge gått og vært frustrert over at jeg ikke klarte å finne gulaks. Men en bedagelig sommerdag la jeg meg i gresset bak boden på hytta, Anthoxanthum odoratumog oppdaget etter litt sniffing og tygging at jeg faktisk hadde en hel liten gulaks-åker på min egen tomt.

Nå kjenner jeg den karakteristiske kumarin-duften i flere dager etter at jeg har klippet gresset på denne plenen.

Gulaks gir en en kumarin-dram, og er beslektet med myske, gulmaure, heggeblomst, rødkløver m.fl. Etter en del erfaring med gulaksdram synes jeg dette er den beste kumarin-drammen. Det er også en dram mange har lett for å like.

Gulaks-smaken ligner mye på marigras (eller bisongress) som er det eneste krydderet i den anerkjente polske vodkaen Zubrowka.

Metode
Plukk gjerne topper, stengler og blader, men jeg har sett noen foretrekke bare topper. Ta dem før de blir gule og tørre. Planter med mye kumarin endrer karakter når tørker. Da smaker de mest høy. Legg det hele på et glass og dekk det med 40 % sprit.

Trekketid
3-6 dager

Tynning
Jeg tynnet mitt første forsøk ca. 1:5.

Lagring
Den utvikler seg nok noe, men ikke mye ved lagring. Nå som den har stått i halvannet år, smaker den først og fremst sommer fremdeles.

Lenker: