GulaksAnthoxanthum odoratum
Beskrivelse Gulaks er en ganske vanlig gressart i Norge.
Jeg har aldri vært så flink til å bestemme de ulike
gressartene og hadde lenge gått og vært frustrert over at jeg ikke
klarte å finne gulaks. Men en bedagelig sommerdag la jeg meg i gresset
bak boden på hytta,
og
oppdaget etter litt sniffing og tygging at jeg faktisk hadde en hel liten
gulaks-åker på min egen tomt.
Nå kjenner jeg den karakteristiske kumarin-duften i flere
dager etter at jeg har klippet gresset på denne plenen.
Gulaks gir en en kumarin-dram, og er beslektet med myske,
gulmaure, heggeblomst, rødkløver m.fl. Etter en del erfaring med
gulaksdram synes jeg dette er den beste kumarin-drammen. Det er også en
dram mange har lett for å like.
Gulaks-smaken ligner mye på marigras (eller bisongress) som
er det eneste krydderet i den anerkjente polske vodkaen Zubrowka.
Metode Plukk gjerne topper, stengler og blader, men jeg
har sett noen foretrekke bare topper. Ta dem før de blir gule og
tørre. Planter med mye kumarin endrer karakter når tørker.
Da smaker de mest høy. Legg det hele på et glass og dekk det med
40 % sprit.
Trekketid 3-6 dager
Tynning Jeg tynnet mitt første forsøk ca.
1:5.
Lagring Den utvikler seg nok noe, men ikke mye ved
lagring. Nå som den har stått i halvannet år, smaker den
først og fremst sommer fremdeles.
Lenker:
|