KalmusAcorus
calamus
Beskrivelse Kalmus er en plante som har kommet med
kulturen, relativt sent til Europa fra Asia. Den har fulgt med rundt som
medisinplante, og til Norge hevdes den å ha kommet først i
seinmiddelalderen. Det er
en aromatisk vannplante, og det er for kaldt for den til å utvikle modne
frø i Norge, så den formerer seg bare ved rotspredning her. Den
finnes bare langs næringsrike vann sør i Norge.
Det er rotstokken vi bruker til dram, og den må
tørkes før bruk for å utvikle den beste smaken. Når
den tørkes skal den ikke bli varmet opp over 35 grader, da risikerer du
å ødelegge smaken. Vær altså forsiktig med varmen hvis
du tøker den i stekeovnen.
Metode Skrell av det ytterste laget, jeg bruker
potetskreller. Skjær den hvite rota i tynne skiver og tørk det
på et klede et mørkt og tørt sted i noen dager. Legg
så skivene på 40 % sprit. Merk at du ikke kan oppbevare de
tørre skivene i kontakt med luft over lengre tid. De vil da bli brune og
ubrukelige.
Det er mulig å fryse røttene hvis du vil ha noen til
senere bruk.
Trekketid Jeg mener 1 uke er tilstrekkelig, slik Glob
oppgir i sin bok, men Forenede DRAM Bryggere oppgir 5 ukers trekketid i sin
oppskrift.
Tynning Fortynnes mye, begynn gjerne med 1:15
Lagring Denne utvikler seg betydelig ved lagring. Ett
år anbefales som minimum.
Lenker:
|