Kalmus

Acorus calamus

Beskrivelse
Kalmus er en plante som har kommet med kulturen, relativt sent til Europa fra Asia. Den har fulgt med rundt som medisinplante, og til Norge hevdes den å ha kommet først i seinmiddelalderen.bilde av Kalmus Det er en aromatisk vannplante, og det er for kaldt for den til å utvikle modne frø i Norge, så den formerer seg bare ved rotspredning her. Den finnes bare langs næringsrike vann sør i Norge.

Det er rotstokken vi bruker til dram, og den må tørkes før bruk for å utvikle den beste smaken. Når den tørkes skal den ikke bli varmet opp over 35 grader, da risikerer du å ødelegge smaken. Vær altså forsiktig med varmen hvis du tøker den i stekeovnen.

Metode
Skrell av det ytterste laget, jeg bruker potetskreller. Skjær den hvite rota i tynne skiver og tørk det på et klede et mørkt og tørt sted i noen dager. Legg så skivene på 40 % sprit. Merk at du ikke kan oppbevare de tørre skivene i kontakt med luft over lengre tid. De vil da bli brune og ubrukelige.

Det er mulig å fryse røttene hvis du vil ha noen til senere bruk.

Trekketid
Jeg mener 1 uke er tilstrekkelig, slik Glob oppgir i sin bok, men Forenede DRAM Bryggere oppgir 5 ukers trekketid i sin oppskrift.

Tynning
Fortynnes mye, begynn gjerne med 1:15

Lagring
Denne utvikler seg betydelig ved lagring. Ett år anbefales som minimum.


Lenker: