KantarellCantharellus cibarius
Beskrivelse Det er jo ingen plante, men en sopp, og det
er faktisk den eneste ikke-planten jeg har sett beskrevet i
krydderdram-sammenheng. Kantarelldrammen er spesiell, men etter hvert synes jeg
den er ganske god, kantarellen har faktisk en slags kryddersmak som kommer godt
fram i brennevin.

Det er flere sopper som har krydderaktig smak, men man skal nok
være noe forsiktig med å eksperimentere med dem. Sopp kan
være noen ganske avanserte kjemiske fabrikker som kan produsere de
underligste kjemikalier (som fleinsopp og meldrøye), man kan jo aldri
være helt sikker på hvordan ukjente soppkjemikalier fungerer i
kombinasjon med alkohol. Hvis noen tør å prøve kan jeg
tenke meg åt både matrisker, skjellpiggsopp (bitter) og kanskje
pepperkremle (lett å forveklse med giftige kremler) kan fungere som
dram.
Metode Skjær kantarellen i biter og legg den
på et glass og dekk det hele med med 40 % sprit. La den gjerne
tørke et par dager før du bruker den. Helt fersk kantarell kan
inneholde svært mye vann.
Trekketid Ca. to uker
Tynning En del kantarellessens blandet med seks deler 40
% sprit, fungerte bra for meg.
Lagring De første to månedene synes jeg den
er litt for rå, og ikke så god. Den blir mer behagelig etter et
halvt år, dessuten kommer den milde kryddersmaken mer fram etter hvert.
Det skal være en dram som tåler lang lagring.
Lenker:
|