Kantarell

Cantharellus cibarius

Beskrivelse
Det er jo ingen plante, men en sopp, og det er faktisk den eneste ikke-planten jeg har sett beskrevet i krydderdram-sammenheng. Kantarelldrammen er spesiell, men etter hvert synes jeg den er ganske god, kantarellen har faktisk en slags kryddersmak som kommer godt fram i brennevin.

Kantarell

Det er flere sopper som har krydderaktig smak, men man skal nok være noe forsiktig med å eksperimentere med dem. Sopp kan være noen ganske avanserte kjemiske fabrikker som kan produsere de underligste kjemikalier (som fleinsopp og meldrøye), man kan jo aldri være helt sikker på hvordan ukjente soppkjemikalier fungerer i kombinasjon med alkohol. Hvis noen tør å prøve kan jeg tenke meg åt både matrisker, skjellpiggsopp (bitter) og kanskje pepperkremle (lett å forveklse med giftige kremler) kan fungere som dram.

Metode
Skjær kantarellen i biter og legg den på et glass og dekk det hele med med 40 % sprit. La den gjerne tørke et par dager før du bruker den. Helt fersk kantarell kan inneholde svært mye vann.

Trekketid
Ca. to uker

Tynning
En del kantarellessens blandet med seks deler 40 % sprit, fungerte bra for meg.

Lagring
De første to månedene synes jeg den er litt for rå, og ikke så god. Den blir mer behagelig etter et halvt år, dessuten kommer den milde kryddersmaken mer fram etter hvert. Det skal være en dram som tåler lang lagring.


Lenker: