Kardemomme

Elettaria cardamomum

Beskrivelse
kardemommefr°Det er ikke det brune pulveret man får kjøpt i dagligvarebutikken du skal bruke, men de grønne kardemommefrøene som man får i innvandrerbutikker. Det blir faktisk en svært god dram, og den smaker definitivt kardemomme. Den litt bitre og skarpe smaken av den nysilte drammen blir vennligere etter noen måneders lagring.

Det er også noe som heter svart kardemomme. Det er en helt annen plante, og den smaker helt annerledes. Den smaker en slags kombinasjon av tjære og kamfer, gammel stavkirke og lapsang susang, for riktig å få assosiasjonene på plass. Svart kardemomme gir etter min mening ikke en på langt nær så god dram som grønn kardemomme.

Metode
Legg en håndfull hele grønne frøhus med kardemommefrø på et glass og dekk dem med 40 % sprit. Jeg har sett andre anbefale å fjerne de grønne skallene eller frøhusene, og bare bruke de brune frøene inni. Det er sikkert verdt et forsøk, og man får nok en litt mildere dram av det.

Jeg tror de bitreste stoffene sitter i skallet. Hvis man vil ha en lagringsdram med litt tenner vil jeg anbefale å bruke hele frøhuset.

Trekketid
4 - 6 dager

Tynning
Jeg har landet på ca. 1:15, men den kan nok tåle enda mer tynning, opp til 1:20.

Lagring
Jeg anbefaler minst et halvt års lagring.

Lenker: