KardemommeElettaria cardamomum
Beskrivelse
Det er ikke det brune pulveret man får kjøpt
i dagligvarebutikken du skal bruke, men de grønne
kardemommefrøene som man får i innvandrerbutikker. Det blir
faktisk en svært god dram, og den smaker definitivt kardemomme. Den litt
bitre og skarpe smaken av den nysilte drammen blir vennligere etter noen
måneders lagring.
Det er også noe som heter svart kardemomme. Det er en
helt annen plante, og den smaker helt annerledes. Den smaker en slags
kombinasjon av tjære og kamfer, gammel stavkirke og lapsang susang, for
riktig å få assosiasjonene på plass. Svart kardemomme gir
etter min mening ikke en på langt nær så god dram som
grønn kardemomme.
Metode Legg en håndfull hele grønne
frøhus med kardemommefrø på et glass og dekk dem med 40 %
sprit. Jeg har sett andre anbefale å fjerne de grønne skallene
eller frøhusene, og bare bruke de brune frøene inni. Det er
sikkert verdt et forsøk, og man får nok en litt mildere dram av
det.
Jeg tror de bitreste stoffene sitter i skallet. Hvis man vil ha en
lagringsdram med litt tenner vil jeg anbefale å bruke hele
frøhuset.
Trekketid 4 - 6 dager
Tynning Jeg har landet på ca. 1:15, men den kan
nok tåle enda mer tynning, opp til 1:20.
Lagring Jeg anbefaler minst et halvt års
lagring.
Lenker:
|