KarveCarum
carvi
Beskrivelse Karvedram er den klassiske norske drammen,
og er hovedkrydderet i det vi i dag kjenner som akevitt.
Norsk villkarve skal være ganske lett å finne, jeg har
aldri funnet den, men har heller ikke lett så iherdig. Karve er det
nemlig meget lett å dyrke selv.
Det enkleste er å kjøpe karvefrø fra
krydderhylla i butikken. Men det anbefales å dyrke den selv. Karve som
har vokst i norsk klima får etter sigende en skarpere og kraftigere aroma
enn krydderprodusentenes.
Karveolje Karveolje gir en litt spissere mer distinkt
smak som ligner mer på den karvesmaken man kjenner fra blank akevitt. Odd
E. Thoresen hevder at dram på karvefrø ikke duger noe
særlig, at det bare er oljen som duger. Jeg er ikke enig. Men
karvefrødrammen bør lagres i et års tid før du kan
by den til fremmede.
Karveolje er olje destillert fra karvefrø, det gjør
at smaksstoffene i stor grad svarer til de smaksstoffene man får fra
karvefrøene i profesjonll akevitt, der kryddersmaken blir destillert ut
med spriten.
Karveolje
må kjøpes fra England
Metode Har du ville eller hjemmeavlete frø skal
de tørke et par uker før de brukes. Legg en dose karvefrø
på et glass og fyll over dobbelt så mye sprit. Rist glasset
regelmessig i trekketiden.
Trekketid ca. en uke
Tynning Jeg liker den ganske sterkt fortynnet, rundt
1:20. Folk som er vant til å drikke skarp blank akevitt vil nok
foretrekke mye kraftigere smak, prøv med 1:10
Lagring Jeg kan godt like dram av karvefrø
nylaget, den er litt bitrere enn akevitt, men vil du ha en smak som ligner mer
på blank akevitt bør du lagre den i minst ett år. Den blir
avrundet ved lagring, og mang synes nok den er litt bøllete og ram hvis
du prøver den med en gang.
Sherry Det skal visst være bra å slenge en
liten skvett sherry oppi. Jeg grøsser litt ved tanken på å
gjøre noe sånt, men resultatet blir nok bra. Man kommer nok
nærmere den forventede akevittsmaken da.
Se også akevittoppskrifter
Lenker:
Fredmans ep. nr. 43 Värm mer Öl och
Bröd, Län Madam Wingmarks kanna, Lägg Kummin i, Susanna,
Värm vår stora Kopparpanna Illene röd.
Les hele
bellmanteksten
|