Karve

Carum carvi

Beskrivelse
Karvedram er den klassiske norske drammen, og er hovedkrydderet i det vi i dag kjenner som akevitt.

Norsk villkarve skal være ganske lett å finne, jeg har aldri funnet den, men har heller ikke lett så iherdig. Karve er det nemlig meget lett å dyrke selv.

Det enkleste er å kjøpe karvefrø fra krydderhylla i butikken. Men det anbefales å dyrke den selv. Karve som har vokst i norsk klima får etter sigende en skarpere og kraftigere aroma enn krydderprodusentenes.

Karveolje
Karveolje gir en litt spissere mer distinkt smak som ligner mer på den karvesmaken man kjenner fra blank akevitt. Odd E. Thoresen hevder at dram på karvefrø ikke duger noe særlig, at det bare er oljen som duger. Jeg er ikke enig. Men karvefrødrammen bør lagres i et års tid før du kan by den til fremmede.

Karveolje er olje destillert fra karvefrø, det gjør at smaksstoffene i stor grad svarer til de smaksstoffene man får fra karvefrøene i profesjonll akevitt, der kryddersmaken blir destillert ut med spriten.

Karveolje må kjøpes fra England

Metode
Har du ville eller hjemmeavlete frø skal de tørke et par uker før de brukes. Legg en dose karvefrø på et glass og fyll over dobbelt så mye sprit. Rist glasset regelmessig i trekketiden.

Trekketid
ca. en uke

Tynning
Jeg liker den ganske sterkt fortynnet, rundt 1:20. Folk som er vant til å drikke skarp blank akevitt vil nok foretrekke mye kraftigere smak, prøv med 1:10

Lagring
Jeg kan godt like dram av karvefrø nylaget, den er litt bitrere enn akevitt, men vil du ha en smak som ligner mer på blank akevitt bør du lagre den i minst ett år. Den blir avrundet ved lagring, og mang synes nok den er litt bøllete og ram hvis du prøver den med en gang.

Sherry
Det skal visst være bra å slenge en liten skvett sherry oppi. Jeg grøsser litt ved tanken på å gjøre noe sånt, men resultatet blir nok bra. Man kommer nok nærmere den forventede akevittsmaken da.

Se også akevittoppskrifter

Lenker:

Fredmans ep. nr. 43
Värm mer Öl och Bröd,
Län Madam Wingmarks kanna,
Lägg Kummin i, Susanna,
Värm vår stora Kopparpanna
Illene röd.

Les hele bellmanteksten