Kjerringrokk
(Åkersnelle)Equisetum arvense
Beskrivelse Jeg har
laget dram av åkersnelle og engsnelle, og vet ikke om andre snellearter
gir like godt resultat. Kjerringrokk er full av mineraler og har lang tradisjon
i norsk folkemedisin. Det er likvel ikke eventuelle medisinske virkninger som
gjør den fortjent til en plass i drammeglasset. Den smaker ganske godt.
Dette er ikke en aromatisk plante, og den viktigste grunnen til at
jeg har tatt den med i utvalget er at kjerringrokkdram er til forveksling lik
den kjente polske bisongressvodkaen Zubrowka. Vi må derfor regne med at
kjerringrokk inneholder kumarin som gulaks, myske, gulmaure m.fl..
Metode Det er sommerstengelen vi er ute etter. Plukk
den i juli eller senere. Riv av de tynne "grenene" og kast dem. Klipp stengelen
i biter og dekk det hele med 40 % sprit i et glass med lokk.
Trekketid La den trekke i 4-6 dager.
Tynning Jeg fotynnet den relativt forsiktig, 1:4.
Lagring Den bør drikkes nylaget, etter et
års tid taper den seg og til slutt smaker den mer grønt gress enn
kumarin.
Lenker: Ingen andre jeg vet om beskriver denne
drammen.
|