Koriander

Coriandrum sativum

Beskrivelse
Koriander vokser ikke i Norge, men det er fullt mulig å dyrke den. Jeg hadde i utgangspunktet ikke planlagt å lage en egen korianderdram, men jeg laget en korianderessens som skulle bli ingridiens i en akevitt. Det ble ganske mye til overs som ble satt i kjelleren. Da jeg tok den fram igjen et par år senere prøvde jeg å fortynne den til en brukbar dram.

Resultatet var så pass bra at jeg ikke har noen problemer med å anbefale den. Smaken er ganske lik lukten av frøene, litt sitrusaktig.

Det er de tørre frøene som brukes. De friske bladene som det etter indisk inspirasjon har blitt hipt å slenge over alskens trendmat, smaker etter min mening omtrent som bærfis. Som nevnt kan den dyrkes, men det er veldig mange år siden sist jeg gjorde det, og så vidt jeg husker går det ganske langt ut på høsten før frøene modner i norsk klima. Min dram består av korianderfrø fra krydderhylla i dagligvaresjappa

Koriander er også en vanlig ingrediens i profesjonelt brennevin som gin, akevitter og urtelikører.

Metode
Legg tørre frø på et syltetøysglass og hell over omtrent dobbelt mengde med sprit.

Trekketid
La det trekke et par uker og sil fra gjennom gas.

Tynning
Jeg fant at 1:9 var passe for meg.

Lagring
Koriander kan fint drikkes nysilt, men tåler lagring godt, uten at lagringen påvirker smaken veldig mye.

Lenker: