Kratthumleblom

Geum urbanum

Beskrivelse
Denne planten var årsaken til at dette nettstedet ble opprettet. Det er en plante jeg ikke har funnet omtalt i trykt brennvinslitteratur, men jeg har sett i urtebøker at den den tidligere har vært brukt til å krydre vin med, og som nellikerstatning.

Jeg føler på sett og vis er min egen lille dram, selv om jeg har funnet den beskrevet i på danske nettsteder. Etter min mening er dette en utmerket dram.

Det er rota som brukes. Den lukter av nellik og har vært brukt som erstatning for nellik. På tross av den sterke nellikduften man kjenner når man renser rota, smaker ikke den endelige drammmen veldig sterkt av nellik, men svakt.

Jeg har også oppdaget at polakkene har en vodka-dram som smaker som søt kratthumleblom-dram, det er Wodka Zoladkowa Gorzka, tradycynja. Den har nok mange krydder og det er slett ikke sikkert den inneholder kratthumleblom, men blandingen smaker som det.

Metode
Sank en god del røtter, skyll og rens dem godt, skjær av de hvite rothårene og del den tykke delen av rota i biter. Legg bitene på 40 % sprit i tre uker eller mer. Rota taper visstnok viktig smak hvis den tørkes.

Jeg har oppdaget at rotas form og størrelse varierer mye fra individ til individ. Det er ikke nødvendigvis så lett å se på de overjordiske delene av planten om rota i bakken er tynn eller tykk. En stor plante kan ha liten og tynn rot, en liten plante kan ha tykk.

Trekketid
Mitt beste resulultat med kratthumleblom har vært å la oppskårne biter av en tykk rot trekke i så mye som tre måneder.

Fortynning
Jeg synes den ble best fortynnet 1:10, men dette avhenger selvsagt av hvor mye rot du har hatt i spriten.

Lagring
Kratthumleblom tåler lagring godt, og blir langsomt rundere med tiden. Nelliksmaken vil også avta med lagring.

Lenker: