Kummen (Spisskummen)

Cuminum cyminum

Beskrivelse
Det er litt navneforvirring mellom karve og kummen. Jeg vet egentlig ikke helt hva som er mest korrekt navneform på norsk: kommen, kummen, spisskummen, spisskommen eller spisskarve.

Karve kalles kumin og kommen på svensk og dansk, men Cumin på engelsk er spisskummen. Det er vel engelsk og latin som har sørget for at vi omtaler spisskummen også bare som kummen eller kommen, ulikt dansker og svensker.

Kummen er fettern til karve, og lukter du på den farer tankene raskt til chicken tikka masala med hvitløks-nan. India med andre ord. Jeg kom over kummendram da jeg skulle prøve å lage en litt annerledes akevitt, med kombinasjon av karve og kummen. Den gir en veldig distinkt smak, og har en ettersmak som kan sitte i ganen temmelig lenge. Jeg vil tro at ikke alle er like begeistret for dette, og da kan jeg bare anbefale å avstå fra kummendram.

For den som kan akseptere en litt spesiell dram og som liker akevitt like godt som indisk mat, er denne midt i blinken, men den blir nok aldri en allemannsdram.

Kummenfrø fås kjøpt i nær sagt alle innvandrerbutikker.

Metode
Legg kummenfrø i et syltetøysglass og hell over dobbelt mengde sprit.

Trekketid
5 - 7 dager er tilstrekkelig. Den kan trygt siles gjennom kaffefilter.

Tynning
Jeg bruker kraftig fortynning. 1:20 kan være helt greit.

Lagring
Jo lenger den lagres desto mindre skarp og "indisk" blir smaken, men det orientalske vil alltid være tydelig til stede. Min har stått i to år. Den blir stadig bedre.

Lenker: