Liljekonvall

Convallaria majalis

Beskrivelse
Liljekonvall er dødelig giftig!
En av Norges aller giftigste planter, og blomsten vi lager snaps av, er like giftig, hvis ikke giftigere enn resten av planten.

Ikke server denne drammen til svigermor med dårlig hjerte. Og hvis du er en engstelig person er det ikke nødvendig å prøve seg på den. Men om du er ekstremt nysgjerrig, tynner den mye og drikker den i moderate mengder, kan det nok overleves. Det er en slags klassiker i drammeglasset, og svært mange har overlevd liljekonvalldram før.

Albert Sandklef har med beskrivelse av liljekonvall-dram i førsteutgaven av sin drammebok (1947) og foreslår der at man ikke skal drikke mer enn én snaps av gangen.

Sjögren har den også med i sin bok (1975), og påstår at frykten for giften er litt tøvete, fordi den vil bli så fortynnet i vårt dramme-sluttprodukt at det ikke er farlig. Jeg vil gjerne tro ham, men tør ikke gamble helt på det.

Nå som jeg har laget og smakt på liljekonvall-snaps kan jeg kanskje fraråde andre å lage den. Det er en meget god snaps, men likevel ikke så unik at det er verdt å gamble alvorlig med helsa for å få drikke den.

Merk at liljekonvall-giften ikke er av den typen som i seg selv gir noen som helst rus. Den angriper hjertet, som ganske enkelt vil slutte å slå hvis giftkonsentrasjonen blir høy nok.

Metode
Det er de hvite blomstene som skal brukes. Plukk dem om våren der de står og dufter dødelig forførerisk. Dekk blomstene med 40 % sprit i et glass og tett lokket. Snapsen vil ikke smake akkurat slik blomstene lukter, men likevel er den en utpreget blomstersnaps.

Trekketid
3 - 4 dager

Tynning
Jeg tynnet min ca. 1:7. Det er jo for så vidt lurt å ikke blande den for sterk, men skal man først lage den må man jo kjenne smaken.

Lagring

Lenker: