Løvetann

Taraxacum officinale

Beskrivelse
Den er i hvert fall lett å finne, og smaker friskt og syrlig. Både blomster og røtter er omtalt som drammekrydder, men jeg har bare brukt blomstene. Pass på å ikke få med noe grønt. Den hvite plantesaften i løvetannen er veldig besk og den vil du ikke ha i drammen din.

Blomsterdram av løvetann er nevnt av både Glob og Steingrimsen og den er lett og finne og gir en fin lett blomsterdram.

Jeg liker den best hvis den ikke er for sterk, en alkoholgehalt på 36–38 % er passe.

Man regner at det finnes 240 løvetannarter i Norge, og jeg er ikke kjent med om noen av artene utmerker seg mer enn andre som drammekrydder.

Metode
Det enkleste er å skjære blomsterkurven i to og trekke ut alle blomestene i kurven. Du skal defintitvt ikke ha med noe grønt. Den bitre plantesaften i løvetannens grønne plantedeler kan ødelegge drammen din.

Trekketid
Jeg har latt blomstene trekke i alt fra ett til ca. 10 døgn, den blir i denne tiden hele tiden sterkere i smaken, men gir ikke noen annen smaksopplevelse. Da skal den naturligvis tynnes mer jo lenger den trekker.

Tynning
Løvetannessens bør ikke tynnes alt for mye. 1 del ekstrakt til 2 deler sprit kan greie seg for ett døgns trekketid. For tidagersekstrakten er rundt 1:5 passende.

Lagring
Drikk den gjerne med en gang den er frasilt. Jeg har ikke oppdaget noen bemerkelsesverdige åpenbaringer ved å lagre den et par år, den blir kanskje litt tammere.

Lenker: