Markjordbær

Fragaria vesca

Beskrivelse
bilde av markjordbærDe fleste jeg kjenner er ikke utpregete drammedrikkere, og har en sterkt inngrodd skepsis til alle mine hjemmegjorte alkoholholdige drikkevarer. En av dem uttalte etter å ha smakt helt fersk markjordbærsprit at «Jeg vil heller brenne evig i hælvete enn å drikke dette, og jeg ville ikke drukket det om det så var den aller siste dråpe alkohol som fantes i hele verden.».

Markjordbær er etter min mening en utmerket dram, men den må lagres i tre til fire måneder før den blir drikkelig. Har man fått med noen litt umodne jordbær vil pektinen i bærene sammen med spriten danne en slags gele. Den geleaktige konsistensen sammen med den lett kvalmende smaken av uferdig markjordbærdram var hva min venn fikk servert.

Hvis du ikke får veldig mye pektin i drammen vil den enten løse seg opp av seg selv etter noen måneder, og det har kommet et rødbrunt bunnfall, eller man kan faktisk få kjøpt pektinspaltende enzymer (pektolase) hos vinråstoff-forhandlere.

Det er uansett på tide med en ny siling, etter et halvt års tid, og den tåler nok å lagres et år til, men den kommer til et punkt der den er overmoden og ikke lenger er god. I sin beste periode er dette en utmerket dram, som gir skikkelige sommerassosiasjoner en mørk vinterdag.

Metode
Det kan føles litt bøllete når man først har samlet en god porsjon med markjorbær, å legge dem på sprit, i hvert fall hvis man har barn. Men det er vel anvendte bær. Plukk en god porsjon bær og legg dem i et glass som forsynes med 40 % sprit.

Trekketid
La dem trekke ca. 14 dager før du siler dem fra.

Tynning
Ikke så mye tynning. 1:2 er et greit utgangspunkt.

Lagring
Som sagt min opplevelse er at den vond før det har gått tre måneder, og begynner å bli tam igjen når det har gått halvannet år. Midt i mellom er den sublim. Denne erfaringen kan kanskje basere seg på egenskaper ved mine bær eller min fremgangsmåte, så jeg tar gjerne i mot innspill på andre erfaringer med denne drammen.

Lenker: