MisplerCotoneaster sp.
Beskrivelse Misplene er nok en artsrik slekt i
rosefamilien (som hagtorn, nype og asal), med røde eller sorte
bær. Misplene stammer fra nordøstre asia, men er mye brukt som
hekker og prydbusker, og flere steder i Europa er de naturalisert. På
Australia fortrenger de lokal flora og er blitt et problem.
Svartmispel og dvergmispel (bildet) oppgis som
ville i Norge (rundt Oslofjorden), ellers er arter som bredmispel og
blankmispel vanlige hekke- og hageplanter. Av disse har jeg laget dram av
bredmispel. Som gir en fruktig lett parfymert dram uten for mye syre, den gir
meg assosiasjoner til vår. Absolutt å anbefale.
Jeg kan ikke uttale meg så mye om andre mispler jeg ikke har
prøvd, men jeg har også prøvd arten C. Meyerii, som har
røde bær. Også denne drammen har et lett parfymert preg,
på en behagelig måte.
Ifølge Gunnar Stavnsbo (som utga Bjesken,
Eksperimenterende Danske Brennevinsamatørers tidsskrift), er bær
av arten dvergmispel giftig på grunn av et blåsyreglykosid i
kjernene. Han sier videre at bærene egner seg dårlig for snaps.
Denne blåsyra finnes i kjernene på flere bær i rosefamilien,
f.eks. hegg, moreller og epler, og skulle ikke være til nevneverdig
bekymring. Jeg har ikke kilder som sier noe om giftigheten til øvrige
cotoneaster-arter.
Merk at slektningene ekte mispel (Mespilus germanica) og
søtmispel (Amelanchier sp.) er egne planteslekter, og særlig
søtmispel kan brukes på ulike måter som føde.
Metode Plukk bærene så snart de er modne,
fra juli til september og dekk dem med 40 % sprit.
Trekketid Jeg har trukket i en måned, kortere
trekketid vil nok dempe det parfymerte innslaget, hvis det er
ønsket.
Tynning Mine har jeg tynnet 1:3, men prøv fram
etter egn smak.
Lagring Hittil har jeg ikke lagret mispler lenge nok til
å kunne utstøte noen intelligente erfaringer.
Lenker:
|