Mjødurt

Filipendula ulmaria

Beskrivelse
Mjødurtdram blir nok aldri noens favorittdram, men sterkt fortynnet og søtet med litt honning blir den en egenartet likør-snaps.

Jeg har forsøkt å lage dram av både blader og blomster, og må si med en gang: Bladene er ubrukelige til dette formålet, det blir så bittert og beskt at det aldri blir godt, de er dog greie å lage urte-te av.

Blomstene derimot gir en grei dram, med temmelig besk, men særegen smak. Den kan smake litt sånn som jeg innbiller meg at sanatoriemedisiner på attenhundrettalet smakte. Fargen er ganske uspennende, og den bør fortynnes svært mye.

Mjødurt ble tidligere også kalt spirea og aspirin er forkortet av acetyl-salisyl-spireasyre-in. Den inneholder altså hodepinetabletter, eller kanskje ikke akkurat tablettene, men det virksomme stoffet i dem. Dette er kanskje den snapsen som kan redde deg fra dagen derpå. Jeg vet ikke, jeg har aldri drukket så mye av den at jeg har hatt noe potensial for skikkelig kuppelhue, men send inn erfaringer hvis du har noen.

Metode
Riv forsiktig av de pittesmå hvite blomstene som henger som små dusker i underskogen. Få med mest mulig blomst og minst mulig stengel og rusk. Legg dem på glass og dekk dem med 40 % sprit. Man vil ikke ha for mye av den svært bitre karakteristiske mjødurtsmaken med i drammen.

Mjødurt har som navnet sier vært brukt til å smakssette mjød, forståelig nok, for gjæret honning smaker i seg selv ikke så veldig interessant. Men søtet med honning blir faktisk mjødurtdrammen en særegen raring som det er mulig å like.

Trekketid
Jeg har ikke eksperimentert så mye med disse, og jeg har ikke funnet andre beskrivelser av mjødurtdram, men ett til to døgns trekketid bør være tilstrekkelig.

Tynning
Etter en del eksperimentering, synes jeg den kommer nærmest noe som kan være godt dersom den tynnes ekstremt mye Jeg endte på 1:40.

Lagring
Det hjelper stort med 6 måneder, hell fra bunnfallet. Ut over det går nok utviklingen langsommere.

Søting
Jeg anbefaler aldri å søte drammene, bortsett fra denne. Tilsett en liten teskje honning til hver desitliter ferdig utblandet dram, og du får en slags mjød-likør, som er ganske behagelig og med en liten ettersmak som biter beskt i fra seg.

Lenker: