Morell

Prunus avium
Prunus avium

Beskrivelse
Man kan bruke både sure kirsebær og søtkirsebær (moreller) til dram, med litt forskjellig resultat. Jeg har laget dram av ville (forvillede) søte moreller fra oslofjordområdet. De er små, litt bitre og er ikke spesielt gode å spise, men i dram gir de mye smak.

Jeg legger bærene hele på sprit, men det er også mulig å ta ut kjernene hvis man vil unngå den bitre smaken fra dem. Det er også mulig å lage dram på bare kjernene, hvis det er den bitre smaken man er ute etter. I så fall knuser man dem med nøtteknekker først.

Metode
Legg morellene på et glass og dekk dem med 40 - 50 % sprit, avhengig av hvor vannrike de er.

Trekketid
Minst en uke, men gjerne to. Bør ikke siles gjennom kaffefilter. Men er bærene hele, holder det som regel å bare helle av spriten slik man heller av potetvannet.

Det er også mulig å lage en helt annen kirsebærdram ved å la den trekke i 6-12 måneder. Jo lenger man trekker desto mer får man av den bitre mandelaktige kjerne-smaken.

Jeg silte nylig fra en morell-dram som hadde trukket i ti måneder, og etter min mening ble det en nydelig dram. En fin balanse mellom den bitre marsipansmaken og den søte velkejnte morellsmaken.

Merk at kjernene inneholder noe blåsyre. Det er dog vanskelig å få i seg morellkjerne-dram på en måte som gjør at denne blåsyra vil utgjøre større helserisiko enn alkoholen.

Tynning
En del ekstrakt fortynnet med sju deler ren 40 % sprit kan være et passe sted å begynne.

Lagring
Når essensen er silt fra smaker det ganske skarpt av drammen. Sett den til modning og bunnfelling noen måneder, så får du en mer balansert og rundere smak.


Lenker: