Nype

Rosa sp.

Beskrivelse
Det er svært mange nypearter, noe man får godt inntrykk av hvis man inspiserer buskene mellom geologisk og zoologisk museum i botanisk hage på Tøyen. Den mest utbredte i Norge er nok steinnype (Rosa canina), og den gir en god dram.

En helt annen dram og den absolutt beste nypedrammen får man av den sorte trollnypa (Rosa pimpinellifolia), den skal vokser vilt på sørvestlandet. Men den har blitt kjent blant landskapsarkitekter og dukker rett som det er opp i osloområdet i uterom som beplantes i prydøyemed. Dette blir kritisert av naturvernere, fordi den kan komme til å fortrenge lokale nypearter (slik rynkenype har blitt et stort problem). Man bør altså ikke ha noe som helst dårlig samvittighet for å slange nypene på en trollnypebusk her på østlandet.

Rynkenyper gir dårlig dram, ellers er det flere av artene som skal gi gode drammer, det er bare å prøve seg fram.

NB! Bildet viser en umoden bustnype

Metode
bilde av bustnypeMerk at umodne nyper kan inneholde en del pektin, som danner gele sammen med alkohol. Du vil sannsynligvis heller ha dram enn gele, så plukk bare de godt modne nypene, seint på høsten.

Det blir litt ulikt om du bruker hele nypa, eller om du tar ut de hårete frøene, men begge deler anbefales i ulike kilder. Jeg har pleid å ta ut innholdet, og bare bruke "skallene".

Tørking
Jeg foretrekker også å tørke nypene før de brukes, gjerne i på svak varme i stekeovnen. Essensen får både mer smak og farge da.

Trekketid
Ca. 1 måned.

Tynning
Her har jeg sett store variasjoner i anbefalingene. Jeg synes min nypedram blir best når den er ganske sterk i smaken, og jeg tynner den sjelden mer enn 1:3. Trollnypa bør likevel tynnes mer.

Lagring
Nypedrammen er like god nytrukket som etter noen måneders lagring. De nypedramene jeg har hatt liggende i mange år har ikke utviklet seg veldig mye.


Lenker: