Paradiseple (Søteple)Malus pumila
Beskrivelse Paradisepler er noen små epler
på rundt 2-3 cm i diameter. Det finnes visst mange varieteter av Malus
pumila som kalles paradisepler, hovedarten som jeg har brukt her kalles gjerne
søteple eller søtapal. Jeg regner med at underarter og varieteter
stort sett også velegnet som snaps.
Frukten er sur og besk og egner seg dårlig til spising, men
er desto bedre som drammekrydder.
Som de fleste andre frukter i rosefamilien får vi en
søtere og bedre dram hvis frukten får et døgn eller flere i
fryseren.
Drammen blir i svært syrlig som nysilt, men lagre den i et
år og det dukker fram en svært god dram.
Metode Plukk fruktene sent på høsten,
gjerne i oktober. Del dem i to og legg dem raskt i fryseren, for den snittede
overflaten blir brun i kontakt med luft, som vanlige epler. Derfra skal de
legges frosne på sprit etter minst et døgn i fryseren.
Trekketid ca. 2 måneder.
Tynning Tynnes svært lite, kanskje så lite
som 1:1 eller mindre.
Lagring Som alle syrlige drammer blir den bedre
når en del av syren har blitt avrundet i alkoholen. Et år
gjør den god.
Lenker:
|