RosenrotRhodiola rosea
Beskrivelse Rosenrot vokser i det meste av
landet også høyt til fjells, men er ikke så vanlig i lavere
strøk på Østlandet. Den har blitt et slags naturmedisnsk
mirakelremedium som kan brukes mot alskens diffuse plager.
Det var en liten tråd i Johnnys drammeforum om denne
drammen. Det er flere som hevder at det ikke kan smake godt. Med
framgangsmåten jeg beskriver her, mener jeg dette blir en høvelig
god dram. Litt skarp og sitrusaktig, men også med et tydelig hint av
rose. Den kan minne om en slags skarp blanding av kvannrot- og
tepperotdram.
Metode Som med andre røtter er det best å
plukke dem tidlig på våren eller sent på høsten. Det
er altså røttene vi er ute etter her, grav opp et knippe
røtter, du trenger ikke veldig mange, skyll dem og skrap av det brune
laget utenpå. Skjær det hele i små biter og legg det på
40 % sprit.
Trekketid De oppkuttede rotbitene bør ikke trekke
mer enn ett døgn. Rosenrot har en snerpende bitter smak som du vil ha
så lite som mulig av.
Fremgangsmåten hos Engelund (se lenker nederst på
siden), forteller at de skal trekke i 10 - 20 dager, min erfaring er at det er
alt for mye. Det kan hende mine høyfjellsrøtter (plukket ca 1000
m.o.h.) har en skarpere smak enn de danske, for jeg lot deler av uttrkket
trekke i 8 dager, og det ble så beskt jeg vanskelig kan tenke meg at det
kan tynnes og lagres fram til en god snaps. Den som bare fikk trekke over
natta, ble temmelig god.
Tynning Jeg tynnet min en-dags essens 1:15, muligens
bør den tynnes enda mer. Jeg foretrekker endelig alkoholgehalt på
minst 42 %, blir den for alkoholsvak vil smaken bli mer snerpende.
Lagring Nå har jeg lagret den ca. 6 måneder
og jeg merker, ikke overaskende, at den er betydelig forbedret på denne
tiden.
Lenker:
|