Rosenrot

Rhodiola rosea

Rhodiola roseaBeskrivelse
Rosenrot vokser i det meste av landet også høyt til fjells, men er ikke så vanlig i lavere strøk på Østlandet. Den har blitt et slags naturmedisnsk mirakelremedium som kan brukes mot alskens diffuse plager.

Det var en liten tråd i Johnnys drammeforum om denne drammen. Det er flere som hevder at det ikke kan smake godt. Med framgangsmåten jeg beskriver her, mener jeg dette blir en høvelig god dram. Litt skarp og sitrusaktig, men også med et tydelig hint av rose. Den kan minne om en slags skarp blanding av kvannrot- og tepperotdram.

Metode
Som med andre røtter er det best å plukke dem tidlig på våren eller sent på høsten. Det er altså røttene vi er ute etter her, grav opp et knippe røtter, du trenger ikke veldig mange, skyll dem og skrap av det brune laget utenpå. Skjær det hele i små biter og legg det på 40 % sprit.

Trekketid
De oppkuttede rotbitene bør ikke trekke mer enn ett døgn. Rosenrot har en snerpende bitter smak som du vil ha så lite som mulig av.

Fremgangsmåten hos Engelund (se lenker nederst på siden), forteller at de skal trekke i 10 - 20 dager, min erfaring er at det er alt for mye. Det kan hende mine høyfjellsrøtter (plukket ca 1000 m.o.h.) har en skarpere smak enn de danske, for jeg lot deler av uttrkket trekke i 8 dager, og det ble så beskt jeg vanskelig kan tenke meg at det kan tynnes og lagres fram til en god snaps. Den som bare fikk trekke over natta, ble temmelig god.

Tynning
Jeg tynnet min en-dags essens 1:15, muligens bør den tynnes enda mer. Jeg foretrekker endelig alkoholgehalt på minst 42 %, blir den for alkoholsvak vil smaken bli mer snerpende.

Lagring
Nå har jeg lagret den ca. 6 måneder og jeg merker, ikke overaskende, at den er betydelig forbedret på denne tiden.

Lenker: