Sisselrot

Polypodium vulgare

Beskrivelse
Sisselrot er en liten bregne. Den eneste av disse primitive plantene som er med i utvalget. Mange har kanskje gravd fram og tygget på de søte røttene med lakrissmak som barn.

Jeg hadde aldri sett beskrivelse av sisselrotdram noe annet sted, men det slo meg en dag jeg så dem stå der i fjellskrenten og jeg tenkte på hvordan vi tygget disse beske søte røttene som små, at den måtte da være utmerket til å lage dram av.

Første gang jeg laget denne drammen ble jeg i første omgang litt skuffet. Den hadde veldig rå og beskt karakter, og i ettersmaken kunne man kjenne hint av slike gammeldagse små lakrispastiller, slike som så ut som muselort.

Jeg fant etter hvert ut at den må fortynnes svært mye. Den har et slags brekk der den går fra å smake søtt, bittert og plantesaft-aktig, til å bli en god krydret lakrisdram. Nøkkelen ligger i å finne dette brekket, 1:20 er et sted å begynne.

Jeg synes den blir en meget god dram, som jeg opplever som mer raffinert enn tradisjonelt anis-brennevin, men litt i samme gate. Nesten uansett hvor mye man tynner den virker den søt, som om den var tilsatt sukker.

Metode
Trekk opp noen røtter, skyll dem, skrubb dem og rens dem godt, fjern gjerne mye av det mørke laget på utsiden av røttene, det blir muligens litt mindre jordsmak da. Skjær røttene i biter og legg dem på 40 % sprit.

Trekketid
Ca. en uke holder. Du får ikke mer av spennede smaker etter det, kanskje mer bitterhet.

Tynning
Tynnes mye, det gjelder å finne smaksbrekket, begynn med 1:20

Lagring
Sisselrotdram vinner på lagring. Etter ett år er den en rund og søt, nydelig lakrisdram.

Lenker: