Slyngsøtvier

Solanum dulcamara

Beskrivelse
Den vokser hist og her blant folk, jeg har aldri funnet den i vill natur. Jeg har egentlig sett mest til den på små grønne flekker rundt i Oslo sentrum, hengende på gjerder o.l.

Slyngsøtvier blomstSlyngsøtvier regnes som en giftplante, men giften solanin finnes i lavest konsentrasjoner i de modne bærene, dog høyest i umodne bær. Altså et poeng her å vente til bærene modner skikkelig. I boka "Våre medisinske planter" oppgis hele planten bortsett fra modne bær, som giftig.

Det kan være små konsentrasjoner gift også i de modne bærene, men etter at vi i tillegg har tynnet uttrekket burde drammen være helt harmløs. Men man bør likevel med denne som med alle giftige planter være noe moderat i omgangen for sikkerhets skyld.

På dansk heter den bittersød natskygge, på svensk besksøta og på engelsk bittersweet. Også det latiske dulcamara er satt sammen av søt og bitter. Dette burde være liten indikasjon på hva den smaker, altså søtt og bittert, noe som er utmerket drammemateriale. Fargen blir rød og vakker, men drar over mot oransj og brun med tiden.

Metode
Plukk de modne røde bærene i september eller seinere. Det er viktig at bærene er skikkelig modne. Dekk dem med 40 - 45 % sprit.

Trekketid
La den trekke i 3-6 uker.

Tynning
Tynnes forsiktig, begynn med 1:3.

Lagring
Den bør stå i det minste noen måneder for å falle på plass. Men er enda bedre etter ca. 1 år. Det bitre og søte kommer finere fram når det syrlige er mer avdempet gjennom lagring.

Lenker: