Soldogg

Drosera rotundifolia

Beskrivelse
Soldoggdram er for meg en av de aller edleste. Den er mild rund, men krydret i smaken. Men at jeg ser på den som så edel har kanskje like mye med den spesielle lille planten å gjøre.

Drosera rotundofolia

Soldogg er en såkalt kjøttetende plante. Dette er ikke like dramatisk som det høres ut. Den fanger små insekter for å skaffe seg nitrogen i de nitrogenfattige myrene de vokser. Det er de klissete små insektfangende bladene vi skal bruke til brennevinet.

Jeg føler meg alltid som en liten miljøterrorist når jeg plukker soldogg. Planten er egentlig ikke sjelden, men den er så liten og skjør nedi den krevende myra og man må ha ganske mange av dem for å få noe særlig ut av det.

Men det er alltid like tett av dem når jeg kommer tilbake til den hemmelige soldoggmyra mi, så jeg gjør vel ikke så veldig stor skade. Dessuten er denne myra strengt bevoktet av en stor bataljon pissemaur som alltid klarer å sikte inn en pen serie av smertefulle små bitt, og det tjener vel som avlat for mine miljøsynder.

Metode
Fyll en liten krukke med soldoggblader, prøv å få med så lite som mulig av myr, insektrester og andre uhumskheter som klistrer seg til bladene under plukkingen. Det kan gjerne tørke noen timer, men jeg har ikke funnet ut at slik tørking påvirker resultatet noe særlig. Dekk bladene med 40 % sprit.

Trekketid
La det trekke tre til fire dager. Det er slimet på bladene vi er ute etter og det trenger ikke særlig lang trekketid

Tynning
Den bør ikke tynnes så mye. Jeg tynner den ca. 1:3.

Lagring
Den smaker godt med en gang, men bunnfeller og klarner ved lagring, og utvikler seg noe.

Lenker: