Spansk kjørvel

Myrrhis odorata

bilde av kjørvelBeskrivelse
Spansk kjørvel kan man ikke regne med å finne vill. Ikke her på Østlandet i hvert fall, men jeg har hørt den skal være vanligere på Vestlandet. Ellers er det beste å dyrke den.

Den er temmelig lik hundekjeks, men kan ikke forveksles når man lukter på den.

Dette er en klassiker i drammeglasset og trolig en velkjent smak for mange, som dropsene Kongen av Danmark. Jeg synes den minner om en slags hostesaft jeg fikk som liten, men ikke misforstå, det er en svært god dram. Både blader, frukter (frø) og rota kan brukes. Jeg har laget snaps av blader og frø, og endte til slutt opp med å blande dem sammen til en uovertruffen lakrisdram.

Hver for seg synes jeg nok frø er hakket bedre enn blad.

Metode
Grønne frø (de er avlange og ganske store) kan plukkes i slutten av juni til midten av juli. Bladene kan plukkes i hele sesongen Legg det på glass og dekk det med sprit.

Trekketid
Frøene kan trekke ca. en uke. Bladene 3-4 dager.

Tynning
Frøene har jeg tynet ca. 1:8, bladene 1:4

Lagring
Den vinner ikke nødvendigvis så mye på lagring.


Lenker: