Svarthyll

Sambucus nigra

Beskrivelse
Svarthyll vokser ikke akkurat over alt. Den er som regel dyrket, men tørkede bær fås kjøpt i vinråstoffbutikker, og det er mulig å kjøpe seg en egen svarthyll på større hagesentre. Jeg har gjort det siste.

Det er blomstene som vanligvis brukes til klassisk hylledram, men bærene gir også en utmerket dram.

Merk at rødhyll ikke kan brukes til det samme for den er giftig. Det latinske navnet til svarthyll, sambucus nigra, gir et hint om at planten brukes til en mer kjent drikkevare, nemlig den italienske likøren sambucca. Der er likevel hyllesmaken som regel godt skjult blant kraftig smak av kryddere som anis og stjerneanis.

Blomster- og bær-dram fra svarthyll er to helt fullstendig ulike drammer, men begge har en særegen smak som ikke alle liker. Jeg holder begge to for å være blant de aller beste.

Det er også snakk om to ganske ulike drammer om man tørker bærene først eller ikke. Begge deler er gode drammer, men min favoritt er de tørkede bærene.

Den får en svært kraftig rødbrun farge.

Metode
Bær:
Tørk helst bærene i stekeovnen på svak varme med åpen dør, har du vifte i ovnen så bruk den. Legg så de tørkede bærene på 40 % sprit.

Bruker du friske bær, kan du med fordel gi dem en natt i fryseren og så tine dem i spriten de skal trekke i. Bruk gjerne ca. 45-50 % sprit, for å beholde alkoholstyrken.

Blomster:
Legg de nyplukkede blomsterksjermene på 40 % sprit.

Trekketid
Blomster: 3 - 6 dager.
Tørre bær: 2 - 4 uker
utørkede bær: 1-2 måneder

Tynning
Den må fortynnes mye hvis du har brukt tørre bær. 1:20 er et greit utgangspunkt. Bruker du utørkede bær blir tynningen mye mindre.
Blomsteruttrekket kan starte rundt 1:7

Lagring
Bær: Du kan ta en smaksprøve med en gang, men den bør lagres, ikke minst for å få silt fra bunnfall og klarnet essensen.
Blomsterdrammen smaker best som nysilt og kan tape seg noe på lang lagring. Et par uker bør den likevel få for å sette seg etter fortynningen.

Lenker: